В психологията ефектът на Пигмалион е въведен от Робърт Розентал и Ленър Джейкъбсън. Те изследват връзката учител- ученик. Учителят често непреднамерено насочва развитието на своите ученици в рамки, отговарящи на формираните му представи за тях.

Какво означава това? Това означава, че колкото по-високи са очакванията на един учител спрямо неговите ученици, толкова по-високи ще бъдат техните постижения и резултати. Ако учителят счита, че даден ученик функционира на много ниско интелектуално и социално ниво, защото е част от малцинствена етническа общност например, то този ученик ще се изяви точно като такъв- оценките му ще са ниски; дисциплината- незадоволителна.

Каква е причината за това? Учителят няма пророчески дарби, нито пък може със силата на мисълта си, използвайки телепатия, да провокира ученик да се държи по определен начин. Всъщност учителят не вярва в ученика си и поради тази причина не изисква много от него; не го изпитва често; фокусира се върху лошите му резултати и грешки; сякаш не забелязва успехите му и така той затвърждава собствената си представа. Този феномен в психологията  се нарича самоизпълняващо се пророчество. Терминът е въведен през 20 век от Р.Мъртън.

„ Самоизпълняващото се пророчество поначало е грешна постановка на ситуация, която провокира такова ново поведение, че грешната концепция става истинна. Привидната валидност на самоизпълняващото се пророчество увековечава грешката, защото пророкът използва фактическият развой на събитията като доказателство, че той е бил прав от самото начало.“

Р.Мъртън дава интересен хипотетичен пример за това какво е „самоизпълняващо се пророчество“. Да си представим, че сме клиенти на банка, но живеем в трудни времена. Най-голямата икономическа криза на 20в. е – Голямата депресия. Банката ни има своите активи и инвестиции. Състоянието й е стабилно, но ние не знаем това. Не сме сигурни и сме под напрежение. Веднъж заедно с още клиенти виждаме, че към банката се е запътила тълпа от вложители. Ние не знаем защо те отиват там и предвид очакванията ни и трудните времена, в които живеем, предполагаме, че банката фалира и това са клиенти, които искат да изтеглят парите си. Започва да се разпространява слух, че  вероятно банката е пред фалит. Клиентите са изключително притеснени. Поради тази причина голям процент от тях решават да изтеглят парите си и вследствие на това банката действително фалира.

Да вземем и друг пример. Да си представим, че сме в час по математика. Учителката шеговито казва, че  едно е ясно и всеки го знае- „Момчетата са по-добри в точните науки. Те са по-добри математици“. Това навярно ще повиши увереността на момчетата. Самата учителка при всеки възможен случай ще акцентира върху правдивостта на своето твърдение.  За съжаление, възможно е момичетата да повярват сляпо на авторитета на учителката си. Те ще си кажат: „Няма смисъл дори да се старая. Ясно е, че момчетата са по-добри математици“. Кръгът ще се затвори.

Ефектът на Пигмалион има своята роля и в отношенията родител- дете; на работното място; в приятелския кръг. Очакванията влияят на постиженията. Ако един родител мисли, че детето му е „загубена кауза“; „много буйно“ и т.н., той започва да моделира собственото си поведение спрямо детето според тази своя представа, а това води до  отражение и в самото дете и неговото поведение.

А защо ефектът на Пигмалион? Пигмалион бил скулптор и успял да сътвори от бяла слонова кост статуя на момиче. Статуята била великолепна. Изглеждала зашеметяващо, досущ като жива. Пигмалион я съзерцавал и не можел да се нарадва на своето творение. Подарявал й скъпоценности, обличал я в хубави одежди, говорил й нежно. Накрая се влюбил в нея. Мечтаел статуята да оживее. Дошъл празникът на Афродита и Пигмалион принесъл телица в жертва на богинята. Молил се горещо боговете да му дадат жена, толкова красива, колкото е статуята. Пигмалион копнеел за това толкова чистосърдечно, че Афродита съживила статуята му. Пигмалион е фокусиран в своето желание и  то се сбъдва. Разбира се, това е една прекрасна метафора и нищо повече, но е добър повод да се замислим!

Ефектът на Пигмалион (наричан още ефект на Розентал) е реален феномен и силно оръжие в действителността, така че да управляваме умело нагласите и очакванията си, защото така управляваме и собственото си поведение, а това води до промяна в поведението на околните.

Категории: Блог

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *