Паник атаки

„Здравейте! Аз съм жена на 34г. От няколко месеца имам паник атаки. Когато получих първата, толкова се уплаших, че потърсих спешна медицинска помощ. В рамките на няколко дни ме подложиха на всевъзможни изследвания и не откриха медицински проблем. Това състояние е толкова неприятно, че бях принудена да напусна работата си от страх да не получа паник атака на работното си място. Личният ми свят е пълна катастрофа! Не разбирам защо в нищо никога не ми върви! Отчаяна съм! Искам да се преборя с паник атаките, за да започна живота си начисто.Защо това се случва на мен?“

                                                                                                                    Р.Г.

Здравейте, Р.Г! Паник атаките са определяни от мнозина като болестта на 21 век. По време на паник атака човек има изключително интензивни по сила физиологични и психични симптоми, които му носят субективното усещане, че умира! Голяма част от клиентите ми, също като Вас, при първата си паник атака са потърсили спешна медицинска помощ, защото не са знаели какво се случва с тялото им и са били ужасени от преживяването. Изпотяване, сърцебиене, задушаване, замаяност, загуба на способността да мислиш рационално, натрапчиви мисли; страх, че всеки момент ще умреш или ще полудееш безвъзвратно- така изглежда паническата стихия, която се появява след отделянето на огромно количество стресови хормони (адреналин и кортизол). Напълно разбирам през какво преминавате и защо сте отчаяна. Въпреки всичко бих искала да Ви уверя, че това състояние може да бъде преодоляно и ще Ви предложа една различна гледна точка за самата паник атака. Често тя е толкова непоносима, че клиентите искат незабавно да се преборят с нея и тя да изчезне от живота им. Ако помислим обаче в чисто еволюционен план за нещата, всичко, което се случва в тялото ни има някакъв смисъл – ние функционираме по начин, който е нужен, за да се гарантира оцеляването ни. След като паник атаката се генерира в тялото ни, то има нужда това да се случва! Представете си, че тялото Ви дава знак, изпраща Ви телеграма, че повече не издържа и има нужда от кардинална промяна. Тази новина очевидно не е приятна, но ако вземете телеграмата, смачкате я гневно и я изхвърлите в кошчето, това нищо няма да промени. В случая не може да подминете този проблем и да го заметете под килима. Не може и да се борите, защото замислете се – „Срещу кого се борите?“. Срещу самата себе си! В една борба винаги има победител и победен. Ако тръгнете да се борите със себе си, дори и да победите, каква победа ще е това, щом победеният сте отново Вие. Трябва друг подход!

Бих искала да отговоря на въпроса „Какви са причините за паник атаките? Защо това изобщо Ви се случва?“. Причините обикновено са комплексни. Някои учени считат, че причините биха могли да са наследствени. Други твърдят, че паник атаката идва след интензивно травматично събитие и симптомите й са инструмент на тялото да преработи травмата. Тук бих искала да вметна мои лични наблюдения от това, което са споделяли клиенти. Голяма част от тях преживяват травматично събитие стоически! Силни са и не се поддават на напрежението. Едва когато събитието отмине и те си мислят, че вече всичко е наред, тогава в този привиден покой ги напада паник атаката. Понякога паник атаката е причинена от личностни и комуникационни проблеми, в това число твърде критично отношение към самия себе си, ниска самооценка, неувереност при общуването с околните, роболепно зачитане на чуждото мнение, закостенели негативни мисловни модели. Много е важно и какво е нивото на така наречената „психохигиена“, която се свързва с едно добро структуриране на ежедневието (почивка, работа, сън, спорт, добра храна). Препоръчвам Ви да потърсите професионална помощ и да работите с психолог, защото тези състояния изискват професионална подкрепа и човек сякаш не е способен да се справи сам с тях. Най-важно е да започнете работата с нагласата, че паник атаката е нещо, което тялото Ви изпраща с добри намерения и колкото и да е парадоксално паниката е Вашето спасение, за да промените нещо, което отдавна отлагате, а Ви носи огромно напрежение!


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *